Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού 2021

εβδομάδα θηλασμού 2021-b09f0dca
 
Ο μητρικός θηλασμός πέρα από τη διατροφική αξία του στην ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων, προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα και οφέλη τόσο στις θηλάζουσες όσο και στα θηλάζοντα σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ωστόσο, η αδυναμία μιας γυναίκας να θηλάσει (για δεκάδες πιθανούς λόγους) ή η επιλογή της να μην το κάνει, δε συνεπάγονται κανενός είδους ανεπάρκεια ή κατακριτέα συνθήκη. Το αν μια μαμά είναι καλή ή καλύτερη δε δικαιούται κανείς να το κρίνει. 
Υπάρχουν πολλές μητέρες που δε θήλασαν καθόλου. Ακόμα περισσότερες που δε θήλασαν όσο καιρό ήθελαν. Πολλές που δε θήλασαν όπως ήθελαν. Άλλες που έδωσαν ξένο γάλα κλαίγοντας πάνω από τα νεογέννητά τους. Κι άλλες που για να θηλάσουν πόνεσαν, ταλαιπωρήθηκαν, προσπάθησαν πάρα πολύ. Υπάρχουν πολλές μητέρες που αν μιλήσει κανείς μαζί τους ακόμα και χρόνια μετά, θα διαπιστώσει την πληγή που άφησε μέσα τους ο θηλασμός που δεν πέτυχαν όπως εκείνες επιθυμούσαν. Κάποιες μαμάδες θήλασαν εύκολα ή με ελάχιστες δυσκολίες. Κάποιες ενθαρρύνθηκαν από το περιβάλλον να θηλάσουν, ενώ άλλες επικρίθηκαν που επέδειξαν τόσο ζήλο. 
Σε αυτόν τον κόσμο κάθε ον έχει τη μοναδικότητά του. Αν είσαι μαμά, να θυμάσαι να χαϊδεύεις τον εαυτό σου τόσο τρυφερά όσο το μωρό σου. Να σε φροντίζεις όσο το φροντίζεις. Να σε προσέχεις όσο το προσέχεις. Να σε αγαπάς και να σε θαυμάζεις γιατί είσαι υπέροχη και αυτό δεν εξαρτάται από το πώς ταΐζεις τα παιδιά σου. Είσαι υπέροχη για όλα αυτά που προσφέρεις από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το άλλο πρωί. 🙏
 
Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου